MusicPlayer

Monday, December 27, 2010

27 Disember 2010, ~8.50pm

Saya ada resipi baru, boleh cuba.
Turuti - segan - malu - sakit hati - ditertawa

how sweet..seriously, memang best.
haha...memang best tahap gaban! Sedap!

Terima kasih sangat-sangat kepada Ummi dan Ayah yang ku sayang.
Tiada org yang lebih baik dan lebih segala2 berbanding mereka di dunia ini.
Saya tak pernah jumpa, and im sure tak kan pernah jumpa.
Mereka pengubat hati dan penawar yang paling mujarab dari segala jenis ubat, kecuali mati.
InsyaAllah.
Moga Allah memberkati, merahmati hidup mereka. Semoga Kasih-Nya sentiasa mekar buat orang yang ku sayang..ameen..

Thursday, December 23, 2010

Keputusan PMR

Salam,
hari ini tanggal 23 Disember 2010 secara rasminya keputusan PMR diumumkan.
ya, zaman PMR saya sudah menjadi kenangan, tetapi hari ini merupakan hari yang penuh debaran kepada adik bongsu saya, Muhammad 'Afif. Selalu dia berpesan kepada saya agar mendoakan dia mendapat 9A, kerana itulah harapannya.

kecewa
http://www.emocutez.com
Awal pagi lagi adik saya sudah menghantar pesanan mesej ringkas,SMS kpd saya. Tepat 10.48 a.m, telefon bimbit berbunyi menunjukkan ada mesej masuk. ianya dari adik saya..
'Salam kak, afif dapat 7A je..sedih.. ='('
kecewa bunyi nya..sepanjang sms dengan saya icon sedih itu tidak lekang, mesti ada.
7A 2B (BM & BI). Tahniah buat adikku, tak mengapa, Alhamdulillah, keputusan itu sudah cukup baik. Selepas ini kena tingkatkan usaha, skor 12A pulak SPM nanti..insyaALLAH.
Moga Allah merahmati, memberkati dan memudahkan segala urusan. Ameen..

Ana: I love my family..jangan sedih-sedih ye..
http://www.emocutez.com

Wednesday, December 22, 2010

20 Disember 2010
FIRST CLASS FIRST ASSGINMENT. hm, kuliah belum mula lagi tapi assignment sudah dapat. erk..speechless sekejap. umi cakap, biasalah tu, awal-awal ni la kena dapat banyak kerja dari pensyarah.huhu..memang pun.sehingga hari selasa sudah pun dapat 3 assignment. mujur sahaja soalan sikit, tapi jawapan 1 muka surat setiap soalan. (nampak sangat malas dan belum ready nak belajar). tak boleh, kena set di minda sentiasa bersedia, nanti sampai exam pun masih tak bersedia. (Azam baru nih..=D)

21 Disember 2010
petang selepas kelas saya terima SMS kiriman dari nombor ummi yang berbunyi,
'salam, apa khabar? kamu di mana?' kemudian saya balas..ada kat rumah.
'kamu dah beli hadiah afif?' (of course la..rasanya dah cerita kat ummi hari tu jalan2 di Mid Valley. hm sedikit konfius)
'ape la hadiah nya?'
dan beberapa mesej, sesi soal jawab gitu..
sebelum itu saya sempat tanya siapa? rupa-rupanya memang betul tekaan saya.. Afif yang mesej, ceh, ada hati nak menyamar jadi ummi. po0rahh dan saya pun tertipu =_= abis kantoi.
However, kalau tak dapat 9A, hadiah berupa jam tangan mahal (cukup 3 angka tu..) akan menjadi hak milik kekal saya. hahahaha~~ ;D

22 Disember 2010
Saya menemani seorang rakan ke kampus tetap universiti untuk berjumpa pensyarah (LI coordinator) kerana terdapat sedikit masalah berkenaan tempat LI (latihan industri) pada 2 mei 2011.
kami menyewa kereta dan saya driver nya. huhu..lesen baru P eksyen je lebih. haha..kereta auto boleh la, manual? jangan harap, bergegar kepala lutut, gigi jatuh berguguran pun mungkin tak sedar. maklum saja, bawa kereta pun amat la jarang, biasa pun tidak. Mulanya berjanji dengan pensyarah untuk bertemu pada 10 pagi. Last minutes, tunda ke 4 petang. kereta sudah disewa untuk 2jam. hm..bincang punya bincang kami sewa untuk setengah hari, lagi berbaloi dari pinjam semula 4 petang nanti. Sewa sahaja tapi tidak diguna tak berbaloi juga, kami pun makan angin sehingga ke kedah. haha..mantap! sama-sama tak ingat jalan, sama-sama sesat. mahu ke changlun, masuk sampai UUM, keluar dari UUM, entah ke mana, jumpa sign board ke Kuala Lumpur dan Sintok. Changlun nya di mana? tertinggal di Perlis kah? atau dalam bonet? hahah..padahal mudah sahaja jalan nya..keluar Changlun jumpa KL lagi..aduh2..nanti lain hari nak pergi KL sungguh. (asyik jumpa KL je, KL melambai lah tu..)hahaha
Malam nya kami pergi ke pantai, makan angin lagi..dan..makan ABC serta kerang rebus. sedap nye kerang rebus. lepas makan mengantuk, dah tak larat drive. Alhamdulillah selamat sampai rumah. Perjalanan yang tidak dirancang...

Ana: Awal sem kena bersemangat, tapi sudah sakit kepala. masuk sem baru mesti badan tak sihat. Ada makna kah?

Wednesday, December 15, 2010

15 Disember 2010
Hari ni pasang hajat nak try naik bas sendiri, maklum lah, tak reti sangat kat tempat orang.
Lepas subuh tak tidur dah, giler semangat nak keluar. tiba-tiba rasa tak berani nak keluar sorang2, first time pulak tu..akhirnya naik dengan pacik, pergi KL terus, destinasi hanya ke Mid Valley. Jalan-jalan makan angin. Hajat hati mau cari hadiah untuk insan yang ku sayang..
Tapi down sedikit ...
Memang salah sendiri la tu.. sepatutnya bersyukur, rasa bertuah dan muhasabah diri.
BTW, dapat beli hadiah, alhamdulillah, walaupun mahal sampai 3 angka tue..tapi..hehe..ade sale, diskaun 50%, 70% etc. memang murah la, tak sampai RM50 pun. jadi, tak boleh melepaskan peluang, lepas ni dah nak balik kampus. ^^,

Ana: kena tunggu keluar result baru boleh bagi hadiah.hehe

Friday, December 10, 2010

Cuti-Cuti Malaysia

salam..
sudah terlalu lama saya tak update blog. hm..banyak sebenarnya, tp malas nk tulis. huhuh
Hampir seminggu exam berlalu,last paper 2/11/2010 yg lepas (ade ke 2/11/2010 versi akn dtg? erk...)
Dalam perancangan 3hb tu nak ambil test JPJ motor, tp tak sempat nampak gayanya..malam nya bertolak ke Klang, ke rumah pakcik (adik bongsu ummi). Di rumah pacik, er..macam biasalah, adik2 sepupu yg naughty. Especially iwan. Memang jajal, plus tubal. "_" penat melayan dan melawan 'keganasan' iwan. haha~~


"kakak, can i use your laptop?" (nada manja2 sket mcm bdk2 barat tu bah..) -> wawa
"kakak, i wanna play your laptop, can i?" (nada kasar sikit jak..still hormat la) -> nabil a.k.a abang..
"kakak, nak main laptop. cepat la..iwan nak main ni. cepat la..!!" (bah, mmg kasar, kaki tgn ikt 'beraksi' juga x_x) -> iwan.

>>> itulah antara dialog nya, beza perwatakan, si kecil paling hero. adedei...

8/12/2010
Bangun awal pagi, dengan penuh semangat hari tersebut mau jalan2 di bandar KL. Tujuan utama, mahu naik puncak tertinggi KLCC. Haha~~
saya pn naik lah train (KTM) ke Kl Sentral-KLCC. langkah diatur menuju ke kaunter membeli tiket naik sky bridge. sampai sahaja, memang terkejut tahap gaban la..kena baris plk..pjg nye barisan dah macam ular, melingkar2. aduhai.. Alang2 menyeluk pekasam kan..baris jugak la..akhirnya dpt jgk, tiket untuk 2.40 pm. fuh..pinggang jgn ckp la, sakit xdpt jln dh. naik punya naik..wahahaha..best..walaupun x dapat naik sampai puncak, tp x apa.. 1 day, saya tetap nak naik.I will. InsyaAllah.
selepas melawat sky bridge (jambatan kt tengah2 yg m'hubungkan 2 menara berkembar tu), sy pusing2 sekitar Suria KLCC, dan yg pasti..singgah ke kedai buku terbesar, Kinokuniya. hehe..sy sempat membeli sebuah buku cerita dalam bahasa inggeris. agak2, level bahasa inggeris buku wawa yg baca lg tinggi kot. Haha~~
"Diary of Wimpy Kid" - menarik saya tengok, nak improve kan BI punya pasal, kena la start dari level yg erk..yg level sastera nya rendah la..hehe


sewaktu hendak bertolak balik, KL dan kawasan sekitarnya dilanda hujan lebat, mujur saja saya naik train. hehe, x kena hujan. tapi, nk balik rumah tu dari stesen..terpaksa mandi hujan jgk la. Apa yg penting, hari tersebut sangat lah penat, penat yg amat, penat sebab berdiri+berbaris semata2 kerana sky bridge. sampai sahaja di rumah pacik, sy sudah tidak dapat bertahan, usai solat maghrib saya terus tertidur. Teruk betul tidur waktu maghrib. Astaghfirullah... zZzz~~~

11/12/2010
Pacik sekeluarga akan bercuti ke Melaka. Cuti2 Malaysia..hehe~~
saya pun mesti la ikut sama, oh, tidak lupa anak buah macik yg masih belajar di MSU, kami panggil Oyo'. he..c oyo' pn pigi jgk..
Pesan pacik, 'kasi siap la baju kamu urang secukupnya, baju bikin mandi, bisuk awal pagi kita btolak, bmalam di apartment, hr minggu baru kita balik. and jgn lupa telekung'. =)

Ana:
sedang tulis blog, Emosi tiba2 terganggu. SMS punya pasal.. x_x

Sunday, November 7, 2010

Banjir

Salam...
sudah lama saya tak update blog. Rindu dan semua perasaan ada. Tapi, malas mau taip. hahaha~

OKTOBER
Terasa bulan yg sgt menyeksakan, manakan tidak, assignment, presentation, qiuz, report dan sebagainya sgt memuncak. Terutama di akhir2 bulan, tambahan dgn persiapan utk LI, ya..mmg lambat lg, tp permohonan fasa 1 bmula akhir bln okt. Lumrah bergelar pelajar..beginilah. But, merungut bkn penyelesaian.

30 oktober, kami berempat (serumah) melepaskan tekanan dgn 'melancong' ke pantai Kuala perlis. Usai solat Isya' kami pun bertolak..perjalanan mengambil masa kira2 7minit.heheh..
masa yg ada dimanfaatkan sebaik mungkin, makan pelbagai jenis makanan (ABC special, kerang rebus, stay etc), naik kereta kuda, menikmati angin laut dan sebagainya..walaupun mengantuk, terasa segar badan.. :D
(tapi sayang..x dapat upload gambar..USB handpone bermasalah.. =_=).

Bemula 31 okt (ingat2 lupa gitu), hjn melanda perlis. huh, mmg lebat..hari itu sy dan beberapa org rakan bertekad meredah hujan ke program anjuran Nisa' (badan NGO). pandang kiri, pandang kanan, sy seorang sahaja yg tidak memakai rain coat. huhu..badan menggeletar semacam, sejuk yg amat, pejalanan terasa amat jauh kerana kami terpaksa berpatah balik kerana tersalah jalan. huhu..malamnya, sy demam.. +_+

MINGGU PERTAMA NOVEMBER
Hujan semakin lebat tanpa henti, menyebabkan beberapa kawasan di Perlis dinaiki air. Empangan menampung air dengan banyak. sehingga 3 nov, sejarah 2005 berulang kembali, malah lebih teruk. Kedah, Perlis dan Siam dilanda banjir kilat.. Kelas (klinik) terpaksa dibatalkan kerana lecturer adalah antara mangsa banjir. Sy risau, surat permohonan LI ke hospital belum ditandatangan, macam mana nak pos..lol...(org risau abnjir, sy risau lain).

Kami terperangkap d kolej kediaman masing2, jalan sudah di tutup kerana banjir semakin buruk. Bekalan air dan elektrik di kebanyakan kawasan sudah terputus. Line internet turut sama tergendala.. Jadilah kami org yg tidak tahu perkembangan dunia luar.. Nasib saja ada telefon, tapi kredit nya tiada. Hahaha~~

'lautan' Kangar

Hospital Tuanku Fauziah

pasukan JPA3 menyelamatkan mangsa - kawasan hospital.

kereta hanyut..

persimpangan ke Wang Ulu..

masih sempat lumba basikal dalam banjir..


6 NOVEMBER 2010

7 AM: Pelajar yg berdestinasikan Kuala Lumpur dan ipoh berkumpul di hadapan pejabat pengurusan asrama. saya tidak terkecuali. Alhamdulillah, terima kasih pihak kolej kerana menyediakan pengangkutan dan sarapan pagi kepada kami..sebelum bertolak, NC sempat memberi ucapan, antara isi ucapan beliau adalah:

"...pelajar seharusnya bersyukur kerana anda semua tidak terkena banjir, hanya laluan ke kolej kediaman sahaja yg dilanda banjir, kerana bangunan kolej yg kita bina adalah di kawasan tinggi, serta ini semua berkat doa yg pihak universiti panjatkan kepada Allah. ..."

"...seharusnya berterima kasih kepada universiti kerana membantu pelajar, kami menyediakan bas untuk ke KL, Ipoh, Alor Star dan Penang serta memberi makanan free kpd pelajar, ini kerana kami care akan anda semua. tetapi pelajar masih berfikiran negatif terhadap kami..."

" ...saya tidak pernah mengajar pelajar-pelajar sekalian untuk berfikir negatif ataupun sifat2 yg tidak elok,.."

"...comprehensive, thinking positive, & sifat kemanusiaan harus ada dalam diri kita. inilah perkara penting yg perlu ada utntuk kita menyelesaikan sesuatu perkara, sy cukup tidak suka sifat pelajar yg suka berfikiran -ve. kami buat semua ini adalah untk kebaikan pelajar, kerana kami syg pelajar semua. sy syg anda semua melebihi ibubapa pelajar sendiri..."

"...kita seharusnya pandai menyesuaikan dan mengawal diri, supaya kita boleh bertindak atau bekerja dalam keadaan tekanan..."


Begitulah petikan ucapan NC yg masih melekat dalam ingatan sy..
entah knp, begitu hiba rasa hati meninggalkan kolej.. c putih bagaimana la, merajuk barangkali, sampai hati x mau jumpa org.. T_T

Perjalanan ke KL malalui kawasan banjir (Alor Star), seperti lautan gamaknya..air masuk (sikit) ke dalam bas melalui celah2 pintu. mujur saja cermin bas x boleh buka, kalau tidak memang sy dah hulur tangan, mana tahu dapat 2 3 ekor ikan. hahaha~~
dan yg pasti, sy lebih banyak tidur daripada buka mata. huhu..mabuk+pening. tmabahan pulak pacik bas ni perokok org nye, makin mabuk la sy.. T_T
Akhirnya setelah menaiki bas, dan KTM ke Klang, Alhamdulillah, sy sampai di rumah pakcik kira-kira 9 malam. Perjalanan yg panjang..dan memenatkan..

ana: orang utara kata bah(banjir)..jgk,xdpt upload gambar banyak2, ntah apa mslh USB hp.

Saturday, October 9, 2010

Latihan Motosikal

Salam.

Today is 9 October 2010. Saya bangun lewat, solat subuh pun lewat. Astaghfirullah..lewat lagi. Terkejut dek lewat bangun, saya bergegas ambil wudhu' dan solat. Usai solat, mandi dan rushing bersiap, urusan apa-apa pun hari ini yang pasti pagi-pagi buta ni ada latihan motor (extra). Almaklum saja la, org yg kurang yakin & low self-confident ni memang macam ni la. Dont know lah..since masuk U makin menjadi-jadi kelemahan ni. Rushing punya pasal pelekat L lupa bawa, spectacles also lupa. herm..pandai-pandai la tengok jalan nanti bila mentari makin terik.Memandangkan kelas awal pagi adalah yg 1st, so, kami la perintis yg kena bawa keluar motor keluar dari park dia. Park motor lebih tinggi dari tanah, so kena lah bawa turun ikut jalan kecil yg pihak institut sediakan. Tiba-tiba pulak depa dah letak tiang dekat jalan turun ke tanah, betul-betul menghalang laluan. Memang ramai terkandas lah kat area tu, termasuk la saya..but saya la yg paling teruk. Aduhai, dapat pulak motor yg berat, tak ngam dengan saiz tuan. Maka saya pun tolak lah motor mahu ke tanah, darjah kecuraman memang curam, dgn motor yg berat, tak sempat tarik brek tangan motor meluncur terus, maka bersama-sama lah saya dan motor terbalik. Tangan, pinngang, kaki sakit. Dah jatuh bangun sendiri lah kan.. 1 hal pulak nak angkat motor yg terbalik. pulak..saya x dapat angkat. Dah la badan sakit lebam-lebam, mana lagi la larat. Berkali-kali saya toleh depan, mintak simpati org depan, boleh pulak org depan tak perasan. Aduhai..mujur lah orang belakang tolong. kalau org kat belakang tak nampak, memang tahap rabun yg teruk la kot. Hai la, mujur masih boleh berdiri. 1 hal lagi nak bawa motor dari tanah ke dalam litar latihan. Nak keluar dari kawasan tanah pun 1 hal, kena lalu laluan dia juga, boleh pulak ada longgokan pasir & batu di depan laluan tu. Aduhai dan aduhai lagi..takde tempat lain ke nak letak benda alah tu. Sekali lagi, minta simpati orang depan. Hahahahaa..kali ni org depan perasan. Ok. Beres. Latihan berjalan seperti biasa, yg tak biasanya saya tak dapat tongkat motor, berat & sakit badan. huhuhu..kalu motor lidi boleh la saya tongkat dua. kekekeke...

first motorcycle, produced by Gottlieb Daimler (yg ni confirm sy boleh tongkat dua)

Sedang saya tunggu giliran untuk buat pusingan 8, saya lihat seorang gadis meluncur laju (bahagian brek kecemasan) terus ke benteng depan,area bilik kuliah memandu. (litar latihan berdekatan dgn bilik-bilik kuliah)-imagine sendiri lah ye.. Masya Allah, dia pada firasat saya masih baru, mungkin 1st @ 2nd latihan. Dengan kelajuan yg agak laju menyebabkan si gadis terpelanting ke depan. Ish, macam mana nak explain ye, tapi yg penting dia melayang di udara. Allahuakbar, kepala cium lantai dulu, motor bengkok jadi nya. Saya kaget sebentar, cikgu semua menuju ke arah si gadis, ckgu dari bilik kuliah turut sama keluar, dan semua staf memandang keluar. Mahu tak terkejut, bunyi dentuman agak kuat. Awalnya saya begitu terkejut, lidah kelu, sejurus kemudian saya tersengih. Lucu melihat gelagat si gadis. Sudah terbaring di atas lantai, tiba2 dia bangkit laju, buka helmet, dalam keadaan malu, terkejut, sakit pun tak terasa. Dia bergegas ke tempat menunggu untuk latihan motor. Ketika melintasi saya, saya bertanya,
"ok tak ni?"
Dia sekadar angguk-angguk dengan wajah terpinga-pinga. Cemas jugak saya. Begitu punya melayang boleh lagi dia jalan cepat-cepat. Kami pun meneruskan latihan yg tertunda, sepanjang latihan cikgu berada di samping si gadis, risau jangan cakap la. Kalau jadi apa-apa cikgu juga disalahkan. Tapi, jaring yg disediakan pihak institut begitu lebar sebagai inisiatif untuk mengelakkan pelajar dari melayang, tapi si gadis tadi boleh tak masuk dalam jaring. Hebat! 1st time berlaku kes layang-melayang live depan mata kepala saya sendiri. Astaghfirullah.. Boleh trauma jadinya. Selesai latihan, saya pun beredar, still, pandu motor. Tapi..kelajuan max 40km/h. Huhuhuhuh..insaf tengok scene tadi. Fresh scene!

ana: waktu mula-mula latihan saya selalu tercampak dari motor,tercampak sikit-sikit je..
kita bermula dari bawah, bukan terus pandai. (trauma!)
Anggaplah musibah yg berlaku sebagai penghapus dosa..InsyaAllah.

Wallahua'lam.

Friday, October 8, 2010

The weather now is cloudy

Here I come again. Actually I'm not in the good mood. such a 'cloudy-rainy' day, or should i say bad mood,in short form-moody. yeah, exactly, MOODY. Oh God..forgive me, what a worse me..
Actually, hati serabut. kacau bilau. Badan lemah semacam. (in malay la pulak, org xpandai BI kan)
Kat kampus ramai yg pulang kampung, why? yela, hari khamis takde kelas, so berduyun-duyun student balik. Tidak terkecuali my housemate. separuh dari ahli rumah pulang. Sunyi nye..it kill me! make me uncomfortable. Nevermind la, as long as I still have my Allah, my Kitabullah, also my beloved sweethearts (yah,ramai sweetheart nya-umi ayh etc). The big thing that make me moody is bila fikirkan hari esok. I need transport for tomorrow's task. Erghh..i'm a little bit geram nak cari. Kawan-kawan ramai takde, takde tempat nak pinjam, nak sewa kereta but, tempahan full. So, i try and try again..saya yakin dapat. Ntah, tapi dalam hati yakin semacam je. But, till the end about 12mid-night, saya tetap tak dapat sebarang solusi. Kepala jadi berat, sedih, geram and a little bit marah, tapi tak tahu tuju kepada siapa. Saya cuba ringankan rasa hati sendiri, kenapa begitu tipis kesabaran di hati? Kalau betul tak dapat, tak apela, mahu tidak mahu postpone is the best way. Ntah kali ke berapa postpone, muka kerani pun agaknya dah naik muak tengok saya. Tapi Allah itu Maha Pengasih lagi Penyayang, after 12am i got an sms from my junior, maknanya saya ada peluang untuk pinjam kenderaan. Aduhai, malu la pada DIA, hanya secubit ujian diberi untuk menguji kesabaran hambaNYA, tapi belum sempat merasai ujian, keluhan demi keluhan dilemparkan. Rasa menyesal bertimpa-timpa menyelubungi diri..malu yang amat. --- Astaghfirullahal'adzim.

ana: janganlah amarahmu mengatasi aqal warasmu-imanmu.
wasting time again..T_T

I miss my blog.

salam to all. (anyone who are visiting my blog, if ada la..huhuh)
long long time tak update blog. when i have plenty of ---err (something about i want to share la..), i have no time.no..no..limited time.but now, i just-- urm..you know, blur..dont know what to do, hurm,wasting time. so..i just 'mekap2' my blog to make it a little bit cute. huhu actually i have bunch of assignment, task and so on. huh, it make me sick. herm..sigh sigh sigh sigh and sigh again. Astaghfirullah..
Ahah, just now i just finished my drawing. Hahahaa i think n
ot too bad.. here we go..hehe-

sekadar mencuba..

ana: erk..erk..broken english..huhuh tunjuk ajarku sifu!

Tuesday, August 31, 2010

SALAM RAMADHAN (lewat ucap ke?)

salam ramadhan buat seisi dunia..buat ummat Muhammad yg beriman,yg membenarkan Baginda..(hoh,dh masuk fasa 3 ramadhan bru nk wish..erk..)
hermm..hr ni dh masuk 21 ramadhan. Alhamdulillah..sepanjang bln mulia ni org x ponteng puasa lg, mmg hajat n azam thn ni nk puasa penuh. klu nk cuti pn biarla 1syawal nanti.. ya Allah..pls..pls..pls...nk puasa penuh.. (penuh semangat,tp amaln x penuh pn :'( ).

hari ni..hari selasa, bgn jam 5 pg..konon2 nak sahur la..tp xtau nk mkn apa..perut kenyang..tp lpr nasi..(cmne tu?) hati tersangat2 nk
mkn nasi lauk telur grg (detail tu..)..nk nk nk nk nk sangatttt...teringin sangat sangat sangat sangat...(mcm og pregnant mengidam la plk..)..tp mmg nk mkn sgt. T_T
tp ape kn daya..ade sdkit rse kcewa..wuwuwu...dr bgn sahur sehingga azan, org merenung meja je..duduk kaku kt situ. lps slt subuh,tgh baca doa..kepala rse berpinar2..rasa mcm nk melayang je..pening sgt..cpt2 lipat telekung n baring..tidur..

tidur punya tidur...


"bicara hatiku tentang sepi..
sengaja tak pernah kau akui..
bagai kan san---"

bunyi ringtone (lagu mestica-egois). alamak..ummi kol..
"assalamu'alaikum meh.." "wa'alaikumsalam,kamu tidur ke?" erk...ummi tau..ank dara ape la ni.. "ye..hehehehe..." x semena-mena ummi gelak kecil..ai? ummi xmarah? huhu...umi tau ank dia skt kpla kot..huhu..
"dah sampai dh biskut raya kamu?" "dah m
eh..kemarin lagi.." "banyak sangat ke,blh ke kmu bwk naik kpl nanti,larat tak?" wah..risau nye ummi..tharu sgt..huhu
"boleh2..takdela byk sgt..hee.." "o0..xpela..kmu dh bli asm jawa tu ke?" erm..ummi ada pesan bwk balik asam jawa yg org pnh bwk blk sem lepas..ummi kata sedap..hehe..tp org x bli ag...
"belum lg..wuu.."
"xpyh la kamu beli..nanti berat plk brg2 kamu..ade jg ummi jumpa kt sini"
"btl ni xnk?"
"ye..xpyh la" dengar ummi gelak kecil..lucu b
arangkali dgr tone suara org..hehe
------lps ummi kol sambung tido blk..ngee...skejap je..

study imaging..esok ade test..adui..byk lagi nk hafal ni..tiba2..i smell bau meggi.. whattt??? lapar..perut dh la mmg tgh berkaroke.. T_T T_T T_T
sedih nye...dh la x mkn sahur..nk bguling2...i hate this feeling la...waa...(ish2..makruh2...)
bdn dh la lenguh..adoi..banyak sungguh mengeluh..lapar+lenguh=xdpt study
i nak tido sampai maghrib la..bangun2 je terus bukak puasa...hahaha
wuu T_T ..my mood not really go0d today..



ana: sape la gerangannya yg x puasa..

Monday, August 16, 2010

.....

“Bagaimana pandangan awak tentang remaja kita yang terlanjur?”

“Apa maksud terlanjur?” saya menyoalnya kembali.

“Terlanjur melakukan hubungan seks haram,” balasnya terus-terang.

“Bagi saya istilah terlanjur itu tidak tepat.”

“Apa istilah yang lebih tepat?”

“Berzina!” jawab saya pendek.

Lelaki itu kehairanan lalu mencebik seraya berkata, “kasar sangat bunyinya tu. Nanti remaja yang terlanjur takut.”

“Mereka tidak akan takut. Mereka berani. Sebab mereka beranilah mereka berzina.”

“Lagi-lagi awak gunakan istilah zina. Kasar sangat bunyinya tu.”

“Itu istilah yang tepat. Itu istilah Al Quran. Jika digunakan ada impak pada pendengarnya. Kita teringat Allah, Al Quran, iman dan Islam.” Dia diam. Tetapi riak mukanya jelas seakan tidak bersetuju.

“Saya rasa istilah terlanjur itu yang tidak tepat,” saya pula yang menerjahnya.

“Eh, kenapa? Memang mereka terlanjur. Mereka tidak tahu akibat perbuatan mereka.”

Saya tersenyum. Lucu. Kenyataan yang separa logik. “Zina tidak berlaku tiba-tiba. Ia didahului oleh mukadimah-mukadimahnya,” balas saya.

“Ai, zina pun ada mukadimahnya?”

“Itulah perkara-perkara atau perbuatan-perbuatan yang boleh membawa zina. Zina itu adalah hasil daripada satu proses yang berlaku satu demi satu. Tingkat demi tingkat.”

“Saya tak faham. Cakap awak berbelit-belit!”

“Saya hanya menerangkan apa yang telah diterangkan oleh Rasulullah s.a.w.” jawab saya pendek.

“Kita jangan libatkan agama. Ini masalah sosial,” katanya terus-terang.

“Saya dan awak orang Islam. Islam tu cara hidup. Dan Nabi Muhammad adalah teladan ikutan kita bersama.”

“Baik-baik. Teruskan…”

“Zina itu ada mukadimahnya. Antaranya, pandangan mata, lidah yang berkata-kata, sentuhan tangan, deria bau melalui hidung dan akhir sekali barulah melibatkan kemaluan.”

“Ok. Apa maksud awak?” Saya renung matanya. Dia bukan orang awam biasa. Dia seorang intelektual yang sering membentangkan kertas kerja tentang masalah sosial remaja di seminar-seminar di IPT.

“Zina dimulakan dengan pandangan. Pandangan mata sangat mempengaruhi hati. Bila pendedahan aurat berleluasa, remaja sukar menjaga mata. Bila ada yang mendedahkan, ramai pula yang melihatnya dan dari situ timbullah rangsangan…”

“Habis awak nak semua wanita tutup aurat? Mustahil!” balasnya.

“Ya, saya akui agak sukar. Tetapi itu tidak mustahil. Bukankah ini ajaran Islam? Islam itu ajaran yang praktikal dan sesuai untuk semua zaman dan keadaan. Remaja perempuan tutup aurat. Remaja lelaki tundukkan pandangan. Jadi, satu proses ke arah zina telah diatasi. Ini yang dilakukan oleh generasi sahabat, tabiin dan salafussoleh dahulu.”

“Itu dulu. Langit masih tertutup, sekarang langit sudah terbuka!”

“Bukan masalah langit, terbuka atau tidak. Tetapi yang lebih penting hati kita mesti terbuka untuk menerima panduan Islam kerana kita orang yang mengaku beriman kepada Allah dan Hari akhirat.”

“Lagi-lagi akhirat. Sekarang kita bercakap soal dunia. Masalah dunia. Kita di sinilah, bukan di sana.”

Tanpa sedar terasa seakan-akan hendak saya gelengkan kepala. Mujur saya cepat sedar dan hanya mengerling mata.

“Tuan, keyakinan kepada hari akhirat sangat penting ketika kita hidup di dunia.”

“Fasal apa pula?”

“Sebab orang yang yakin kepada hari Akhirat akan mengatur hidupnya dengan keyakinan bahawa setiap perbuatannya akan diberi pembalasan oleh Allah di akhirat. Ada pahala, ada dosa. Ada syurga, ada neraka. Itulah kawalan dari dalam dirinya untuk tidak melakukan kejahatan sama ada di hadapan atau di belakang orang!”

“Kembali kepada topik asallah. Saya tidak suka meleret-leret,” pintasnya agak kasar.

“Zina sentuhan pula ialah pergaulan bebas. Bila dipandang, tergerak untuk disentuh. Islam menyekat pergaulan bebas lelaki wanita. Tidak boleh bergaul sesuka hati apatah lagi sampai ke peringkat berdua-duaan tanpa mahram.”

Belum sempat dia menyampuk saya menambah lagi, “tetapi pergaulan bebas inilah yang terus digalakkan, dipromosikan dan dijadikan budaya dalam masyarakat kita.”

“Awak nak sekat interaksi dan komunikasi antara wanita dan lelaki? Mustahil!”

“Interaksi yang bagaimana? Komunikasi yang bagaimana? Dalam Islam cukup jelas bagaimana wanita dan lelaki boleh berinteraksi. Dalam pendidikan, dalam perniagaan, dalam perundangan dan lain-lain. Pergaulan tidak disekat, tetapi dikawal. Islam bukan anti pergaulan atau interaksi sosial tetapi menyekat pergaulan bebas tanpa batas yang menjurus kepada perlakuan seks bebas kerana adanya pandangan yang liar dan sentuhan yang di luar batas!”

“Bagaimana awak nak capai semua tu. Itu satu utopia.”

“Bukan satu utopia kalau kita bermula. Di peringkat keluarga kita cuba didik, kawal anak-anak kita. Di sekolah peranan guru-guru pula. Di IPT tentulah orang semacam awak, para pensyarah. Dalam media massa cetak dan elektronik tentulah pihak berkuasa yang memainkan peranan.”

“Habis awak ingat semua pihak dah tak berperanan?”

“Saya bimbang… Dalam keadaan kita menjerit, melolong dan memekik tentang masalah buang bayi tetapi budaya ‘mukadimah’ zina anehnya terus diperagakan dan dipromosikan. Lihat sahaja media massa kita, kekadang di sebelah cerita buang bayi, ada gambar wanita mendedahkan aurat. Iklan apa sahaja produk, budaya bergaul bebas seperti menari bersama, dating dan bergaul bebas itulah yang diiklankan juga.”

“Awak kolot. Itu kan ada nilai komersial?”

“Saya kasihan remaja masa kini. Mereka hidup di tengah peluang untuk melakukan zina yang begitu besar dan luas sekali. Jalan ke arah zina diperluas. Tetapi jalan ke arah pernikahan halal dipersempit dengan pelbagai syarat dan adat yang tidak relevan dan signifikan.”

“Kita perlu realistik. Kita perlukan kekuatan ekonomi yang ampuh dan kukuh.” “Dan untuk itu kita perlu membayarnya dengan mengorbankan maruah dan iman anak-anak remaja kita?”

“Sejak tadi saya bercakap macam mana kita nak atasi masalah buang bayi. Itu sahaja. Tetapi awak yang melencong bercakap tentang zina…”

“Tuan, masalah buang bayi ini produk kepada masalah zina. Anak yang dibuang itu hasil zina. Cegah zina, selesailah masalah buang bayi. Dan nak cegah zina perlu dicegah dulu mukadimah-mukadimah zina. Ini bukan pendapat saya. Tetapi ini ditegaskan oleh Allah dalam Al Quran apabila Allah memberi amaran dan peringatan, jangan kamu hampiri zina!”

“Awak dah mula emosi. Janganlah emosional.”

“Tuan, jika saya salah kerana beremosi. Tuan juga salah kerana tidak beremosi. Sayang, cintakan umat, membenci kemungkaran adalah soal perasaan. Ini soal hati. Ini berkait dengan iman.

Tidak ada iman bagi mereka yang melihat kemungkaran tanpa rasa benci!”

“Islam menyuruh kita membenci?”

“Benci kepada kemungkaran bukan kepada yang melakukannya! Pada yang melakukannya kita perlu berdakwah, memberi didikan, memberi alternatif, dengan penuh kasih sayang dan hikmah.”

“Kalau iman kita kuat, apa sahaja yang di luar tidak mempengaruhi dalaman kita. Kita ada sistem penapis dalam atau ‘self censord’. Kita tidak perlu sekatan mahu pun kawalan.”

“Betul kah iman kita kuat? Betul kah iman remaja kita kuat? Dan satu lagi, betulkah orang yang mempunyai iman yang kuat tidak perlukan kawalan dan peraturan? Sekuat-kuat iman pun masih perlukan syariat. Bahkan mematuhi syariat itulah bukti orang beriman.”

“Apa awak cakap ni?”

“Maksud saya, benarkah iman kita kuat? Mana program yang membina iman? Memang ada sedikit, tetapi ditenggelamkan oleh program hedonisme yang berlambak-lambak. Iman itu ada bajanya, ada racunnya. Kalau kita menabur racun manakan tumbuh pohonnya, apatah lagi buahnya? Bahkan benihnya yang sedia ada pun boleh mati.”

“Banyak sangat perlambangan!”

“Dan orang yang kuat iman sekalipun masih diwajibkan mematuhi syariat atau peraturan Islam. Rasulullah s.a.w, manusia yang paling kuat iman, namun semasa menerima bai’ah daripada kaum wanita baginda sendiri tidak bersalaman dengan mereka. Isteri-isteri Rasulullah kuat iman, tetapi mereka tetap menutup aurat dan sangat menjaga pergaulan mereka sekalipun dengan sahabat-sahabat Rasulullah yang juga kuat imannya.”

“Itu sejarah.”

“Bukan. Itu bukan hanya sejarah. Sejarah itu adalah ibrah. Untuk dikaitkan dengan masa kini dan dijadikan teladan. Kita jangan gunakan akal semata-mata, tetapi gunakanlah akal dengan suluhan wahyu dan sunah.”

“Awak sindir saya?”

Tanpa memberi respons pada provokasinya saya meneruskan, “saya masih ingat dengan akal fikiranlah, dulu ada idea yang menyarankan kita agar tidak menutup pintu langit. Jangan sekat akses itu dalam Internet. Cukup dengan iman masing-masing untuk menapis pornografi. Tetapi sekarang ada idea yang menyarankan perlu disekat akses Internet yang berunsur pornografi. Masalah manusia moden bukan tak pandai… tetapi memandai-mandai."

“Bagaimana pandangan awak tentang sekolah remaja hamil?” tiba-tiba dia pula yang mengalih tajuk perbualan.

“Baguslah. Tetapi saya tidak berminat membuang sampah di hilir atau muara sungai sedangkan ada pihak yang terus membuang sampah di hulunya!”

“Apa maksud awak?” “Betul, remaja hamil anak zina perlu dilindungi dan dididik. Tetapi remaja yang belum hamil dan belum dinodai lebih ramai lagi di luar sana. Ramai yang bakal menjadi mangsa jika sikap dan budaya ‘mukadimah’ zina terus disuburkan. Apa gunanya kalau kita hanya mengubat akibat, jika puncanya terus dibiarkan malah diperagakan? ”

“Jadi awak setuju atau tidak?” “Itu soalan kemudian. Yang pertama atau utama, saya ingin menyoal awak. Awak setuju atau tidak semua mukadimah zina yang ada ini dicegah? Dalam Islam kaedah ini dinamakan ‘saddus zaraik’. Kempen tutup aurat, kempen anti pergaulan bebas dan kempen mengerjakan solat perlu diperhebat! Ini kempen ‘buka hati’ untuk hadapi langit terbuka!”

“Ei, ada kempen solat juga?”

“Ya Allah, bukankah solat mampu mencegah kemungkaran? Cuba lihat statistik berapa ramai remaja yang meninggalkan solat? Ada kajian dulu yang saya dengar sudah di tahap 80% umat Islam sudah tidak solat. Remaja kita bagaimana? ‘Retua’ yang mendidik remaja pula bagaimana?”

“Wah, awak nak cakap tentang solat pula…”

Saya diam. Berdoa. Betapa ramainya umat Islam yang tidak memahami, menghayati dan mengamalkan serta memperjuangkan agamanya. Padahal ajaran Islam itu berkait antara satu sama lain. Ada kesan berangkai yang jika diamalkan, ada kesan baik kepada bidang yang lain. Dan ada kesan buruk secara berangkai bila salah satu ajarannya ditinggalkan. Justeru, Allah telah memberi peringatan: Masuklah Islam secara keseluruhan!

Soalnya, apakah kita sudah Islam seluruh, sepenuh? Langit sejak dulu telah terbuka dengan turunnya wahyu, bukankah Islam itu agama samawi? Tetapi hati kitalah yang tertutup untuk menerima cahayanya. Apa gunanya langit terbuka, jika mata hati tertutup?

fikir-fikirkanlah..

PMJ_

Monday, August 9, 2010

Bertuahnya..

Lebih kurang tiga minggu yang lepas saya membawa
isteri ke 'Mahkota Medical Centre', dia mengadu
kepada saya kepalanya pening, rasa mual dan badanya
lenguh-lenguh. Saya tanya dia"mengandung kot?" Dia
kata tak ada. Oleh kerana 2-3 hari macam tu saja,saya
bawak dia jumpa doktor dan ternyata.... isteri saya
mengandung dua bulan. Emmm saya dah agak dah.Maka
bermulalah cerita baru dan haluan sejarah masa
depan akan pastinya berubah lagi.

Dia akan merasa loya dengan bau yang sebelum ini
senang baginya, termasuklah bau badan saya. Morning
sickness yang teruk sekali bagi isteri
saya.Kasihan sungguh, terbaring saja sepanjang masa.
Makan tak boleh, minum tak nak, apa pun tak nak.
Adakalanya isteri saya semalaman tak dapat tidur,
kadang-kadang tu asyik nak tidur saja. Selesai saja
solat Isyak dah masuk bilik. Pada awalnya saya tidur
kat luarlah sebab dia tak boleh bau badan saya.
Saya fahamlah orang mengandung memang macam tu,
sekarang ni dah boleh tidur dengan saya dan saya
sudah tahu macamana nak elakan insomnia yang
dialaminya, iaitu dengan membaca Al-Quran
sehingga isteri saya terlelap.Memang kebiasaan
sebelum mengandung pun saya akan membaca
Al-Quran diatas katil di sisi isteri sebelum tidur
sehinggalah dia terlelap.

Sekarang saya terus membaca Al Quran disisinya
sebagai ubat tidur bagi isteri dan anak dalam
kandungan. Adakalanya sampai 2-3 jam.Bukan itu
sahaja, saya juga sentiasa bercakap-cakap dengan
janin dalam perutnya. Perkara yang mula-mula saya
ceritakan padanya ialah tentang tauhid. Saya bermula
dengan
kitab pertama yang saya pelajari dahulu iaitu kitab
'Kasyaful Mahjub'. Mungkin ada pembaca yang berkata
saya terlalu ghairah, kebarangkalian untuk janin
survive masih tipis. Tapi mana ada ayah yang tak
berharapan. Segarang-garang harimau pun tak makan
anak, apatah lagi saya. Apa yang akan berlaku pada
kemudian hari adalah diluar bidang kuasa
saya. Siapa saya untuk mempersoalkanya.

Saya bercerita kepadanya tentang Allah,
zat, sifat, asma, afal. Dan cerita itu kembali
bercerita kepada diri saya. Adayang menghantar
email dan bertanya bagaimana mahu mensihati anak agar
tidak degil. Jawapan yang mahu saya nyatakan bukan hanya
untuk anak tetapi untuk sesiapa sahaja terutamanya
yang mempunyai hubungan rapat dengan kita.Tak
kiralah anak, isteri atau suami. Bagaimana?

1. Semasa anak atau isteri kita sedang tidur inilah
waktu yang paling sesuai terutamanya diwaktu dua
pertiga malam, kerana fikiran bawah sedarnya(sub
conscius mind) adalah paling optimum ketika
ini. Yang tidur hanyalah conscius mind (minda sedar).

2.Sentuhkan ibu jari anda ke langit-langit dan
kemudian sentuhlah dengan halus ibu jari anda ke
ubun - ubun orang yang ingin anda nasihati.

3. Semasa ibu jari diatas ubun-ubun selawatlah
ke atas junjungan Nabi Muhamad dan bacalah surah al
fatihah. Kemudian terus dengan berzikir didalam
hati dan jangan putuskan zikir anda.

4. Angkat ibu jari anda,kalau boleh janganlah
di putuskan zikir didalam hati dan bercakaplah
dengan suara yang agak perlahan agar tidak sampai
mengejutkanya. Beritahulah apa yang ingin anda
beritahunya. Kebiasaannya saya akan menasihati
isteri saya agar tidak selalu melewatkan solat,banyakkan
berselawat, banyak bersabar.

Nasihatilah orang yang anda sayangi dengan apa
sahaja nasihat yang anda inginkan. Jangan putuskan zikir
anda, supaya zikir itu masuk bersama dengan nasihat
anda

5. Anda akan dapat melihat reaksi yang dia sedang
menerima pernyataan anda iaitu kelopak matanya
bergerak-gerak. Insyallah saya doakan diri saya dan
anda berjaya dengan kaedah ini.

Pernah di zaman Imam Abu Hanifah (Hanafi An
Nu'man), seseorang pernah bertanya kepada bapa
Imam Abu Hanifah. "Tuan, bagaimanakah tuan mendidik
Hanafi
sehingga begini istimewa jadinya. Jawab bapa Imam
Abu Hanifah "Aku didik Hanafi 40 tahun sebelum dia
dilahirkan". Kalau didengar pernyataan ini tentu
aneh bagi kita bukan. Bagaimana mungkin manusia yang
belum dilahirkan sudah di didik. Namun apa yang ingin
disampaikan oleh Tsabit (bapa Imam Abu Hanifah)
ialah dia sendiri telah diasuh, manakala isterinya juga
sudah di didik dan Hanafi sendiri sudah dididik sejak
dari kandungan lagi. Saya beri anda satu logik
akal, acuan yang bulat mana mungkin menghasilkan kuih
segiempat. Begitu juga dengan anak dan isteri
kita. Mereka adalah cermin kepada diri kita
sendiri.

Saya bacakan kisah ini kepada janin yang sedang
membesar dalam perut isteri saya. Saya sentiasa
berdoa agar dia terus membesar dan dilindungi Allah
sebagaimana Allah memelihara Imam Abu Hanifah. Saya
nasihatkan dia dengan nasihat yang disuarakan oleh
Luqman Al Hakim kepada anaknya. Saya bacakan kisah
para rasul, para nabi,wali songo, tujuh wali melayu
kepadanya. Cuma isteri saya menasihati agar suara
saya tidak terlalu kuat, bimbang didengar oleh jiran, apa
pula kata mereka nanti.

Dalam kepekatan malam, isteri saya sudah pun yenyak
dibuai mimpi. Saya baru selesai membaca surah yasin
disisi isteri hingga dia terlelap. Saya kehalaman
rumah, mahu merenung langit malam, satu-satunya hobi
saya semenjak kecil semenjak di rumah anak-anak
yatim piatu, saya bawa hingga kini. Langit agak terang
dan
bersih. Saya bersandar dibangku marmar. Kalau isteri
saya sihat pastinya dia menemani saya disini, kami
akan bercerita tentang segala-galanya, tentang masa
depan, tentang anak, tentang cinta, tentang tuhan.

Saya terus merenung langit malam, saya anak yatim
piatu yang ditinggalkan ditengah padangrumput,sehingga
sekarang tidak diketahui siapa ibu ayah saya. Kini
saya akan menjadi ayah. Bermula dari saya akan wujud
salasilah keturunan yang baru.Saya bertekad dalam
hati, Insyallah jika anak ini lahir, dia tidak akan
saya biarkan membesar seperti saya. Dia tidak akan saya
biarkan menagih kasih dirumah kebajikan.Dia tidak
akan melalui zaman pahit seperti saya. Dia tidak perlu
dibohongi yang teddy bear adalah'mama'nya seperti
saya. Air mata ini mengalir lagi. Mudah benar ia
tumpah.Oh! janganlah tumpah lagi.Sudah terlalu
banyak tertumpah.Kalau mahu tumpah biarlah ketika sujud
menyembah ilahi.Pesan guruku air mata lelaki
jangan ditumpahkan sia-sia.

Saya tidak mahu terus melayan perasaan,segera saya
kuncikan pintu dan ke kamar tidur.Isteri saya
telah pun nyenyak dibuai mimpi.Inilah 'bintang timur'
dalam hidup saya.Ia sentiasa bersinar cemerlang dalam
hidup saya,memberi harapan,keyakinan,kesetiaan dan
cintanya kepada saya.Insyallah tidak lama lagi,akan
muncul 'bintang timur kecil' dalam hidup saya.


Ana Solehah: kisah dari seorang sahabat..
tharu sungguh kalau la si 'dia' kita sebigini.. mudah2an la..ameen...=)

Sunday, August 8, 2010

HARGAILAH SEBELUM TERLEWAT..

Jika seorang isteri menangis dihadapanmu,
itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi.

Jika kau memegang tangannya saat dia menangis,
dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu...

Jika kau membiarkannya pergi,
dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!

Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah,
kecuali didepan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!
Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah,
hanya jika dia sangat menyayangimu.
Dia akan menurunkan rasa EGOnya.

Wahai suami2,
jika seorang isteri pernah menangis keranamu,
tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian.
Kerana dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu disaat
kau terperuk terlalu dalam .

Wahai suami2,
jika seorang isteri menangis keranamu,
tolong jangan menyia-nyiakannya...
Mungkin, kerana keputusanmu, kau merosakkan kehidupannya.

Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis keranamu...
Lihatlah jauh kedalam matanya. Dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT
yang dirasakannya keranamu ?


Apakah keistimewaan perempuan ini?
Dibalik KELEMBUTANYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..
TUTUR katanya merupakan KEBENARAN...
SENYUMANnya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya...
PELUKAN & CIUMANnya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak2nya...

Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa..
Dia TERHARU, MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pd org2 yg dikasihinya...
Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHANnya...
Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN...
Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..
TITISAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN.

Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI kerana 1 hal.
Bahawa "Betapa BERHARGAnya dia".

Saturday, August 7, 2010

CINTA AKU PADA SI DIA

Cinta itu buatkan
Cinta utamaku lemah
Cinta aku pada si dia
Buatkan cinta aku pada Tuhan
Allah Yang Maha Esa
Buatkan cintaku pada Rasulullah
Kekasih Yang Maha Kuasa
Buatkan cintaku pada agama
Islam yang gah agung
Buatkan cinta aku pada iman
Nur yang sentiasa terang
Seakan-akan goyah
Umpama meniti jambatan rapuh
Yang kalau-kalau ditiup angin kencang
Rebah sujud sia-sia ke bumi



Cinta aku pada si dia
Mencalar kotor pada pahalaku
Bertambah erat pula
Pegangan si dosa-dosa
Cintaku pada si dia
Buatkan jiwaku resah
Bernanah dengan maksiat
Zina mata, zina hati
Buat aku terus-terusan gelisah
Melihat pasangan lain
Melayari bahtera durjana
Yang kononnya indah
Walhal aku tahu
Halal haramnya…
Meskipun aku tahu
Baik buruknya…
Sungguhpun aku tahu
Azab dan siksanya…
Namun aku masih mencintainya..

Bukankah cintaku aku pada si dia
Harus bawaku dekat
Ke kota pujaanku…syurga
Bukankah cinta aku pada si dia
Harus jauhkan aku sejauh-jauhnya
Dari neraka yang pedih azabnya

Jadi…
Mana mungkin cinta ini
Cinta aku pada si dia
Adalah cinta bisikan Allah
Mana mugkin cinta ini
Cinta aku pada si dia
Adalah cinta yang bisa buatkan aku
Bahagia dunia akhiratnya
Mana mungkin cinta ini
Cinta aku pada si dia
Adalah suci, tulus dan perawan

Aku muhasabah nilai cinta ini
Sebak dada, kusut jiwa
Menitis air mata seorang hamba derhaka
Mengenangkan betapa murahnya nilai cinta ini
Hinanya cinta ini disisi tuhan

Cinta yang aku dambakan
Cinta aku pada si dia
Tiada apa-apa erti buat tuhan
Hanya lumpur noda mengundang murka…

Rupa-rupanya
Cinta aku pada si dia
Tidak layak menggapai rahmat
Tidak layak menjemput berkat
Dan tidak akan pernah mengundang keredhaan

Maafkan aku Ya Allah
Maafkan aku untuk
Cinta aku pada si dia
Yang tidak ada nilai di mata mu Tuhan

Ya Allah
Jodohku ditanganmu
Kalau benar
Cinta aku pada si dia
Hanya menambah timbunan dosa
Aku mohon ampun Ya Allah

Doaku…
Harapanku…
Pintaku dengan harap…
Harap dengan sangat…
Penuh rendah diri sebagai hambamu
Kurniakan aku masjid yang sempurna
Bersamanya...

Penuhi keputusan kami ini
Dengan iman, nur dan rahmatmu…
Biar jodohku dengannya…
Buatkan kami dekat padamu Ya Allah
Biar jodohku dengannya…
Buatkan syurga nanti jadi naungan untuk kami
Biar jodohku dengannya…
Buatkan kami lebih mencintaimu
Lebih dari segalanya Ya Tuhan…
Ya Allah…Amin…



ku copy,ku edit...
www.iluvislam.com